Tento den byl v duchu sportovních aktivit. Den jsme začali rozcvičkou a po vydatné snídani jsme byli seznámeni se známými událostmi ze světa sportu, ve kterých jsme se významně umístili. Podívali jsme se například na báječné Nagano nebo na historický rekord Jana Železného v hodu oštěpem. Tyhle výkony jsme se poté pokusili napodobit. Soutěžili jsme mezi sebou v hodu oštěpem, střelbě pukem na branku, střelbě mičudou, ale také jsme si připomněli hvězdného Michaela Jordana. Po tomto vyčerpávajícím zážitku jsme popapkali výborné špagety Bolognese se sýrem a kukuřicí. Po odpoledním klidu jsme hráli vodní hry. Zde se soutěžilo kupříkladu ve vodním baseballu. Myslíte si, že jsme po tom všem byli úplně hotoví? NE. Spousta z nás jsme byli načatí na další aktivity, a tak jsme šli hrát fotbal, volejbal či vybíjenou. Naštěstí se nikdo nezranil ( teda kromě Jáši Puype a Honzi Černoška, ale už je vše v pořádku, takže se nemusíte bát paní Puype a paní Černošková :D). Následně jsme již povečeřeli toasty s kuřecí šunkou (nářez z kýty pozn. vedoucích) a sýrem a vyrazili na krátkou modlitbu do podzemní kapličky svatého Jana Evangelisty. Po modlitbě nastala volná aktivita a spánek. K tomu nám dopomáhal všemohoucí Bůh. Amen.
Domácí gulášová polévka, jako od babičky
Doma dělaná, s láskou připravovaná gulášovka nemá s tou z pytlíku společného, ani co by se za nehet vešlo. Pokud přípravu neodbydeme, dostaneme na stůl poctivou, hutnou polévku plnou chuti, které jeden talíř nestačí.
INGREDIENCE
- 400 g hovězí maso (přední, např. z krku)
- 120 g CIBULE (asi 2 menší)
- 4 stroužek ČESNEK (+1 na dochucení)
- 60 g HLADKÁ MOUKA
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 1 lžička drcený kmín
- 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 1,6 l hovězí vývar
- 300 g BRAMBORY
- 1 lžíce majoránka (sušená)
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- Hovězí nakrájíme na malé kostičky, jak jen to ostrost nože a kuchařova zdatnost dovolí. Ideál je cca 0,5 x 0,5 cm. Hovězí na gulášovku osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno. 4 stroužky česneku oloupeme a nakrájím na tenké plátky.
- V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Mícháme a restujeme, než cibule chytne zlatavou barvu.
- Přisypeme maso, okmínujeme, mícháme a restujeme, než se vypaří tekutina, kterou masou pustilo.
- Stáhneme plamen na třetinu a přisypeme mouku. Pilně mícháme, orestujeme dohněda.
- Přidáme papriku, plátky česneku, promícháme a zalijeme vývarem.
- Zvýšíme teplotu plotýnky, přivedeme k varu, osolíme, opepříme. Jakmile gulášovka začne bublat, teplotu zase stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme v klidu asi 15 minut mírně vařit.
- Oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky o velikosti asi 1×1 cm. Vhodíme je opatrně do polévky, přidáme sušenou majoránku, opět přiklopíme pokličkou a necháme dalších 10 – 15 minut probublávat, než jsou brambory měkké.
- Nakonec dochutíme rozetřeným stroužkem česneku, případně dosolíme a dopepříme.
- Na talíři ozdobíme snítkou čerstvých bylinek, podáváme s krajícem čerstvého chleba.
Přípravu gulášové polévky můžete trochu urychlit tím, že místo hovězího nakrájeného na kostičky použijete nahrubo mleté hovězí.
„To jsou vemena, recept je jen z internetu“ pozn. vedoucích.